Dňa 07. okt. 2015
lánok _1

Prečo používať v aute detskú autosedačku?

  • Ak cestujete autom, a máte dieťa, je nevyhnutné použiť detskú autosedačku pre prípad nehody. Aj keď existuje skupina ľudí, ktorá si myslí, že v prípade nehody by boli schopný udržať dieťa v náručí. Pri dieťati s hmotnosťou 9 kg by to bolo úplne nemožné, pretože pri čelnom náraze pri rýchlosti 70 km/h, sa to znásobí na 360 kg. Pri autonehode sú dôsledky u detí zvyčajne oveľa závažnejšie, ak nie sú riadne zaistené, pretože menšie deti môžu vypadnúť zo sedadla oveľa ľahšie, dokonca môžu vypadnúť aj z vozidla. Okrem telesnej hmotnosti, výšky, existujú aj iné rozdiely, ako je veľkosť hlavy v porovnaní so zvyškom tela.

     

  • Kosti a svaly malého dieťaťa sú takisto iné v porovnaní s dospelými. Kosti dieťa sú veľmi mäkké, hubovité a viac pórovité v porovnaní s dospelým človekom. Napríklad lebka je flexibilnejšia a kosti nie sú doposiaľ spletené dohromady. Ich svaly sú štyridsaťkrát menej odolnejšie ako u dospelých. To je dôvod, prečo deti majú cestovať v protismere jazdy, až kým nedosiahnu hmotnosť 9 kg. Pri zlom umiestnení autosedačky by sa im v prípade nehody mohol pri čelnom náraze poškodiť krk.

  • Kým dieťa nedosiahne výšku najmenej 135 cm (odporúča sa do výšky 150 cm) a váhu 36 kg musí používať autosedačku, pretože samotné bezpečnostné pásy im neposkytnú takú ochranu ako autosedačka. Cestovanie v autosedačke je pre deti pohodlnejšie ako cestovanie na sedadle, ktoré je určené pre dospelých.

 

Prečítajte si